Tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din blogg

Att skapa och driva en professionell blogg som du kan tjäna pengar på är mångas dröm.

Det finns många alternativ att välja mellan och vem som helst kan börja tjäna pengar på sin blogg, men det krävs både hårt arbete och ett stort engagemang.

Se dig själv som en digital entreprenör och ta betalt för din kompetens och det stora arbete som krävs för att driva en välarbetad blogg. Se ditt eget värde och vad du kan tillföra till dina läsare och till potentiella kunder.

Det finns många professionella bloggare som har sin blogg som sin enda eller en del av sin månadsinkomst, som tex. några av Sveriges största och mest framgångsrika bloggare Isabella Lövengrip och Underbara Clara.

När du bestämt dig för att utveckla din blogg till en business finns det en rad olika alternativ att välja mellan. Här går vi igenom några av de vanligaste sätten du kan tjäna pengar på ditt bloggande. Välj vilka strategier du vill använda dig av och se till att du satsar helhjärtat på dem.

Reklam

Du kan tjäna pengar genom reklambanners som syns på din blogg. Företagen kan sedan betala per visning, per klick eller per köp. Reklambanners kanske är det

allra vanligaste och enklaste sättet att börja tjäna pengar på sin blogg.

Affiliatelänkar

Affiliatemarknadsföring kan verka krångligt till en början men är i själva verket väldigt simpelt.

Affiliate är en populär form av samarbete och en halvautomatisk annonstjänst. Bloggaren skriver om en produkt och använder spårningslänkar. När besökaren klickar på länken och köper produkten får bloggaren provision på varje såld vara.

I ett affiliatenätverk väljer du själv vilka annonser som ska visas på din sida och fördelarna med affilate är att de flesta webbplatser blir godkända och att annonserna ofta är snygga.

Ta kontakt med ett affiliatenätverk som samlar ihop och gör avtal med flera företag som du som bloggare kan arbeta med.

Sponsrade inlägg

Detta innebär att du får betalt av ett företag för att skriva ett inlägg om deras produkt eller tjänst. Ibland har du även möjlighet att erbjuda dina läsare en rabattkod.

Tänk på att välja annonser med omsorg för att de ska passa ihop med din egen blogg. Skriver du om fester och maskerad kan exempelvis företag som erbjuder catering, lokaluthyrning och musikutrustning passa bra.

Det är även viktigt att vara tydlig mot dina läsare att det är ett sponsrat inlägg för att behålla din trovärdighet och följa marknadsföringslagen. Det kan du göra genom att markera upp dina sponsrade inlägg, i stil med ”Ett inlägg i samarbete med…”

Blogga för en tidning

Lyckas du skapa en väldigt stor och välbesökt blogg kan du bli rekryterad av stora tidningar och portaler inom olika ämnesområden.

Exempel på bloggare som arbetar för tidningar är Sandra Beijer på Elle och Jenni Hammar på Damernas Värld.kale