Hur tipsar du som bloggare?

Hur tipsar du som bloggare?

Du som ska börja blogga kommer förmodligen att välja någon typ av område som bloggen främst kommer att beröra. Det kan till exempel vara en träningsblogg där du ger inspirerande tips till den som vill lära sig mer om träning eller en inredningsblogg där du skriver om dekoration, renovering och trender. Oavsett vilken typ av inriktning du väljer att ge din blogg kommer det uppstå situationer där du rekommenderar en produkt, företag, service eller kanske webbshop.

Fokusera på seriösa aktörer

Bloggens besökare kommer att bli fler ju bättre innehåll du erbjuder. Det innebär att du ska ägna tid åt att skapa korrekt skrivna inlägg som dessutom har ett relevant innehåll utifrån den inriktning din blogg har. Bloggar du exempelvis om inredning och husrenovering gäller det att du också ger dina läsare ett innehåll som direkt knyter an till bloggens tema. Om du skriver om badrumsrenovering och vill ge några exempel på leverantörer på nätet som erbjuder inredning är det till din fördel att välja seriösa aktörer. Att slussa dina läsare vidare till en sajt som kanske inte ens erbjuder en service på nätet kan lätt skapa irriation och det finns en risk att läsaren inte återvänder till din blogg. Försök istället att tipsa om seriösa sajter och gärna direkt till den typ av produkt du pratar om. Skriver du om badrumsinredning kan du exempelvis länka direkt till buildor.se/badrum för att ge dina läsare förslag på snygg inredning. Då landar dina läsare på rätt plats på direkten utan att på egen hand behöva klicka sig fram.

Det här sättet att tipsa mer konkret på bloggen kan faktiskt i det långa loppet leda till förmåner även för dig. Skulle en webbshop märka av ett ökat intresse för en viss produkt tack vare en länkning från dig, finns stora chanser till ett framtida samarbete.

Skippa krångliga adresser

Ett stående tips är att hålla dig till smidiga länkar när du ska tipsa om produkter, videos eller andra saker på en annan webbplats. Du ska med andra ord inte skriva ut en lång och krånglig länk till en inredningsbild på Pinterest utan helst länka genom att använda ankarord (länktext). Du skriver alltså ”snyggt tvättställ” istället för hela länken innehållandes långa sifferkoder och symboler.

Se gärna till att använda dig av keyword när du skriver dina inlägg, på så sätt kan google och andra sökmotorer lättare hitta dig. Det får i sin tur som följd att dina inlägg blir mer synliga på nätet och läsare kan enklare hitta fram till just din blogg. Du ska så klart fokusera dina keywords på det ämne du skriver om för att skapa de bästa förutsättningarna till att din ”målgrupp” hittar dig. Om vi utgår från samma exempel som tidigare, det vill säga att du skriver en inredningsblogg, bör dina keywords referera till begrepp som inredningsintresserade kan tänkas söka efter på webben. Du ska alltså inte använda bloggens namn som keyword, för dina potentiella läsare som ännu inte ”hittat” dig vet ju knappast vad din blogg heter.kale