Hem

Kanske det viktigaste av allt

Kanske det viktigaste av allt

När du startar din blogg, ha i åtanke att du inte kommer få en megastor blogg över en natt, med flera 100.000 läsare. Låt anledningen till att du börj

Nischade resebloggar

Nischade resebloggar

Det finns en uppsjö av olika resebloggar, särskilt som resor är ett stort intresse och de flesta svenskar reser någonstans varje år. Om du är intresserad av att skapa en välbesökt reseblogg som också ger dig inkomst, behöver du nischa din blogg. Att nischa en […]

Bloggar och bloggare

Bloggar och bloggare

Idag finns det nog ingen som inte hört talas om ordet blogg. Alla kan ha egen sådan och skriva om praktiskt taget vad som helst. Att driva en blogg kräver dock att man lägger ner tid och energi för att bloggen ska vara levande och intressant för sina följare.

Det man bör tänka på när man skriver på en blogg eller har en egen ska man försöka hålla sig till ämnet som bloggen är tänkt att handla om. Förespråkar man att en blogg exempelvis handlar om barnkläder bör man inte helt plötsligt ändra innehållet till att börja handla om t.ex. mat. Det kan få bloggen att få en bild av sig att vara oseriös och antagligen skulle många följare sluta att besöka den. Det gäller att försöka hålla en röd tråd genom sin blogg för att hålla kvar sina intressenter.

När man samtalar om bloggar och dem som är bloggare kan en del människor direkt anta en negativ ton mot detta medan andra är positiva. De som kan vara negativa menar att de som bloggar inte kan kalla det för att arbeta på riktigt. Varför man säger så kanske kan förklaras med att bloggar till en början gav fel intryck till folk om att enbart vara något som klassades som oseriöst och bara var ett tidsfördriv. Kanske blev det fel från början eftersom bloggar kan ge otroligt mycket till folk som är intresserade av bloggens innehåll. Man ska inte heller tro att en blogg bara sköter sig själv. För att en blogg ska överleva i dagens moderna samhälle med alla dessa som finns behöver bloggaren lägga ned tid på den med att uppdatera inlägg och innehåll.

En god tanke i det hela kan även vara att bloggaren kan eller är intresserad av det som bloggen handlar om för att texter och inlägg ska bli så bra och levande som möjligt. En text med ord som inte har någon känsla bakom kan lätt ses igenom av den som är betraktare. En sådan text blir kall och mer som enbart en rak och informativ text.

Många som bloggar kan även lyckas stort och faktiskt ha det som sitt levebröd. De som inte har sin blogg som ett dagligt arbete men ändå vill tjäna lite pengar på den kan alltid erbjuda företag att hyra annonsplats på bloggen. Det kanske kan vara ett företag som erbjuder Mössa med tryck som eventuellt medför att besökare till bloggen klickar på denna annons och dessutom kanske köper något av erbjudna produkter hos det företaget som då mynnar ut i ekonomisk ersättning till bloggens ägare. I Aftonbladet finns många artiklar om bloggar och det finns mycket tips och nyheter om bloggar och vad de handlar om.

Att blogga kan liknas med att vara journalist. De som tjänar sin dagliga lön på sin blogg lägger ner tid och energi för att inhämta rätt information och gör egen research för att bloggens innehåll ska bli intressant, korrekt och levande. Dessutom producerar man sina egna texter genom att lägga upp inläggen på bloggen digitalt.Så visst kan en bloggare helt klart kalla det för ett riktigt yrke.

Blogga om julen

Blogga om julen

Det är mycket som händer på julen och det här gör att det finns oändligt många möjligheter för den som bloggar. Här kommer du finna några tips på sådant som du kan blogga om om det är så att du inte hittar någon inspiration i […]

Att lyckas med vloggen

Att lyckas med vloggen

Kollar man på bloggar och vloggar så bygger de i stort sett på samma princip, att du vill berätta och förmedla något till dina följare. Du vill fånga

Att tänka på när man vloggar

Att tänka på när man vloggar

Om du ska spela in en video hemma eller hos en vän är det viktigt att ha en fast plats att vara vid, så det inte blir hoppigt och stimmigt, utan tänk på att sitta t. ex. framför en ljus vägg och ha ett bra ljus runt dig så det blir en tydlig bild. Även om det inte alltid behöver vara seriösa videos så kan det vara bra att ha det hyfsat tyst och lugnt runt sig, så att fokus hålls på dig som pratar och inte på en massa andra oljud som pågår i bakgrunden.

Ta hjälp av en vän

Vill du sedan bjuda med dina följare på videos som ”follow me around” eller någon annan typ av äventyr så är det klart att det inte går att ha en fast plats att filma på, men har du möjligheten till det så är ju det bästa om du har någon vän eller familjemedlem som kan ställa upp och följa med som kameraman under dagen. Försök att uppdatera regelbundet, som t.ex. varje dag, en gång i veckan, eller tre gånger i månaden, hur mycket som passar dig väljer du ju så klart själv, men då vet dina följare vad de kan förvänta sig av dig.

Blogga om hästar

Blogga om hästar

Hästar och ridning är ett stort intresse för personer i alla åldrar, över hela världen. Bara i Sverige är det den sjätte största sporten i landet, och den näst största idrotten för ungdomar. En halv miljon svenskar rider och majoriteten av dem är unga kvinnor. […]

Hur du håller igång din blogg

Hur du håller igång din blogg

Trots att det kan vara lätt komma igång med skrivandet av din blogg finns det ett steg som kan visa sig vara väldigt krångligt, nämligen att hålla igång bloggen. Det kan ibland ta lång tid innan bloggen får den uppmärksamhet som den förtjänar. Motivation I […]

Andra typer av bloggning

Andra typer av bloggning

I bland kan det vara så att man jobbar med ett yrke där det ingår att skriva inlägg i företagets blogg, precis som att du kan jobba som journalist och skriva artiklar i tidningarna så kan du även ha ett annat slags jobb, som t. ex. ett mäklarjobb eller annat kontorsjobb där du har som uppgift att uppdatera företagets blogg och sociala medier för att hålla kunder uppdaterade om det senaste som händer i företaget, du kanske sitter inne på bra kunskaper eller har ett öga för vad som gör bra marknadsföring och därför blivit ombedd att sköta bloggandet åt företagen.

Alla gillar väl skvaller

Även om man vill påstå något annat så finns det väl ändå ingen som inte gillar skvaller, I alla fall i måttlig mängder. Att satsa på en skvallerblogg är kanske inte helt fel, men du ska ju så klart inte sitta och koka ihop eget skvaller så du råkar illa ut. Be allmänheten på internet att komma med intressanta tips och skvaller om andra kända människor som syns flitigt i sociala medier. Får du in ett hett tips och känner dig säker på att posta det så är det bara till att skriva. Bara för att man driver en skvallerblogg vill man ju inte vara elak och skaffa sig dåligt rykte, så är du osäker är det alltid bättre att göra research och fråga personen det gäller innan du lägger upp någonting.

Bjud in andra bloggare

På väldigt många bloggar kan man se att personen som driver bloggen ibland bjuder in andra bloggare för att gästblogga. Det brukar vara populärt och ofta kanske den andra bloggaren skriver om något intressant ämne eller en egen erfarenhet som skiljer sig från vad du brukar läsa på just den bloggen. När man varit igång ett tag kan det därför vara en bra möjlighet att bjuda in andra bloggare att skriva inlägg på din blogg och du kan gästblogga i en annan bloggares blogg. På så sätt kan man uppmärksamma varandras läsare på att man finns och fånga deras intresse även till sin egen blogg. Om du känner personen som ska gästblogga kan en rolig grej vara att skriva listor eller frågor på varandras blogg som den andra sedan ska besvara om en så ser ni hur mycket ni vet om varandra och läsaren får lära känna er på ett annat plan och se personen genom någon annans ögon.

Stick ut i mängden av bloggar

Stick ut i mängden av bloggar

Det finns många där ute i världen som vill bli kända bloggare/bloggerskor och det krävs idag mycket jobb för att man ska kunna slå igenom. Det beror såklart på hög konkurrens men även att en del känner att det är för tufft att hänga ut […]